ONDERZOEK BLOOTSTELLINGSEFFECTEN

Veel stoffen en producten waarmee we in aanraking komen, worden door ons lichaam opgenomen of uitgescheiden. Er zomaar van uitgaan dat dit geen langetermijngevolgen heeft, is riskant. Niet alle effecten van producten en stoffen of van de leefomgeving op onze gezondheid zijn momenteel gekend, zeker niet op lange termijn of wanneer ze samen voorkomen.

Nathalie, wat betekent dit project voor jou?

In dit project onderzoek ik de impact van de leefomgeving en levensstijl op de gezondheid. Omdat baby’s het meest gevoelig zijn voor schadelijke stoffen, staan zij centraal in dit onderzoek. Al vanaf de zwangerschap wordt de gezondheid van de baby en van de moeder opgevolgd, tot vele jaren na de geboorte. Onderzoekers analyseren allergieën, geboortepara meters, polluenten en vitamine- en hormoongehaltes in urine- en bloedstalen. Zo blijkt uit het onderzoek dat er nog steeds hoge concentraties zware metalen aanwezig zijn in pasgeboren baby’s – geboren in 2011 tot 2014 –, vermoedelijk door vroegere industriële activiteiten in de Kempen.

We staan niet stil bij alles waarmee we dagelijks in contact komen en welke effecten dat kan hebben op onze gezondheid.

Je hecht ook veel belang aan wetenschapscommunicatie?

Wetenschapspopularisering is van groot belang om mensen bewust te maken van producten en stoffen waarmee ze dagelijks in contact komen, en van welke effecten die zouden kunnen hebben. Om de deelnemers van het project op de hoogte te houden van de vorderingen in het onderzoek organiseerden we onlangs een ontmoetingsdag op het domein Zilvermeer in Mol. De deelnemers kregen uitleg over de resultaten van het onderzoek en konden met andere deelnemers hun ervaringen delen. Om over wetenschap te communiceren moet je beschikken over een grondige inhoudelijke kennis van het onderzoek én tegelijk een communicatief talent hebben. Je spreekt dan niet over ‘blootstelling aan ftalaten’, maar over het kassabonnetje dat je in de winkel krijgt (dat ftalaten kan bevatten). Bovendien betrekken we niet alleen de deelnemers bij de resultaten van het onderzoek, maar ook de gemeentebesturen krijgen een voorstel van maatregelen die de levenskwaliteit van kinderen kan verbeteren.

Wat het nog extra boeiend maakt, is dat dit onderzoek loopt in samenwerking met wetenschappers uit andere disciplines, zoals sociologen van UAntwerpen, artsen en verpleegkundigen van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne, maar ook in samenwerking met lokale partners.

Je bent een zeer gedreven onderzoeker en hebt bovendien een gezin met 2 jonge kinderen. Hoe beleef je de combinatie werk en gezin?

VITO is een aantrekkelijke werkgever omdat het biomonitoringonderzoek creativiteit en multidisciplinariteit in mijn werk brengt.Maar VITO biedt ook flexibiliteit. Ik heb 2 jonge kinderen van 4 en 1 jaar. De combinatie van werk en jonge kinderen is ongetwijfeld complex voor iedereen. In een flexibel uurrooster werken, helpt om me op beide vlakken 100 % in te zetten.

Het project is een initiatief van het cAt-project dat in de gemeente Dessel wordt uitgewerkt voor de berging van laag- en middelactief kortlevend radioactief afval. Dit gebeurt in opdracht van NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) en de partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol).

Contact:
+32 14 33 51 16